Hvorfor bruge en køberrådgiver?

Hvorfor er det en god ide med en køberrådgiver?
Købers rådgiver:
En køberrådgiver er en uafhængig og uvildig juridisk rådgiver, der som særligt specialiseret i handel med fast ejendom bistår dig, som den ene part i en bolighandel. Som køber er det vigtigt at huske på, at ejendomsmægleren er sælgers mand og det kan derfor være en stor fordel for køberen at repræsentant – i form af en køberrådgiver – i forbindelse med boligkøbet. En køberrådgiver er ikke alene uafhængig af sælger og mægler, men ligeledes af forsikringsselskaber, banker og lignende. Først herved opnås det egentlige mål: at modtage rådgivning af en person, der alene arbejder for DIG
En ejendomshandel er ofte en kompleks affære, hvor der kan være mange forhold og faldgruber, som det kræver et trænet øje at gennemskue. Køb af en fast ejendom er ofte en ganske stor investering for den private køber. Der er en stor mængde dokumenter med mange oplysninger at sætte sig ind i, mange penge på spil og mange spekulationer og overvejelser at gøre sig, og for den almindelige køber er det derfor tilrådeligt at søge uvildig juridisk rådgivning i den forbindelse.
Køberrådgiverens rolle:
En køberrådgiver SKAL gennemgå alle de dokumenter og forhold, der ligger til grund for handlen: tilstandsrapport, købsaftale, energimærkning, ejerskifteforsikring, en ejerforenings vedtægter, de servitutter og lignende, der eventuelt måtte hvile på ejendommen med meget mere. Ydermere kan en køberrådgiver efter gennemgangen af materialet forhandle pris og vilkår med sælger og mægler på købers vegne. En køberrådgiver bistår ikke alene under købsprocessen, men berigtiger ligeledes efterfølgende handlen, sørger for tinglysning af den købers adkomst til ejendommen og udarbejder refusionsopgørelse med videre.
Boligadvokatens ansvar:
Antager en køber en køberrådgiver til at bistå sig i forbindelse med handlen, overgår ansvaret til køberrådgiveren. Det betyder at skulle noget gå skævt, som advokaten bærer ansvaret for (en overset servitut, et problem med en forsikring eller lignende), er det advokatens lovpligtige ansvarsforsikring, der dækker køberens tab.
Advokatforbehold:
Et rådgiverforbehold – jf. § 11 i købsaftalen – er et forbehold, man som køber SKAL søger for at få indført i købsaftalen. Det indebærer almindeligvis, at køberen ikke er bundet af sin underskrift på købsaftalen før hans køberrådgiver eller bank har godkendt aftalen i sin helhed inden for en vis frist. Som køber sikrer man sig dermed en ekstra mulighed for grundigt at gennemgå handlen med sin boligadvokat, inden aftalen endeligt indgås. Har man som køber underskrevet en købsaftale UDEN rådgiverforbehold, kan man fortryde købet inden for seks hverdage mod at godtgøre sælgeren 1% af købesummen, og det er derfor altid en fordel at tage et sådant forbehold.