Familiehandel – Forældrekøb

Familiehandel – Salg til børn eller omvendt.

Du er i sikre hænder med Skødehuset.dk.

Familiehandel er ses oftest, hvor forældre køber bolig til deres barn – og kaldet forældrekøb. De seneste par år er der kommet en tendens, hvor børn køber forældres ejendom og lejer den ud til forældrene efter salget.

Du kan overdrage sommerhuset, helårsboligen eller lejlighed til dine børn eller børnebørn til en favorabel familiepris.

Vi bistår gerne for udarbejdelse af handlens dokumenter herunder tinglysning af skøde til et fast pris på kr. 3.995,00 + moms. Derudover kommer tinglysningsafgiften. Se evt mere under “tinglysningsafgift”.

 

Man kan sælge sin ejendom til familie i “lige linje” – børn/børnebørn eller omvendt til 15 % under den seneste fastsatte offentlige ejendomsvurdering. Fordelen er, at du derved kan minimerer arveafgiften for dine børn. Har ejendommen eksempelvis en offentlig ejendomsvurdering på kr. 2.000.000,- må du overdrage ejendommen til 1.700.000,-. Dermed har du allerede videregivet kr. 300.000,- uden at skulle betale arveafgift. En del af købesummen kan straks afvikles som en gave, idet du, som forældre, hvert år afgiftsfrit kan forære dine børn gaver.

 

Til dækning af overdragelsessummen (efter fradrag af 15%) kan der udstedes et gældsbrev, et såkaldt rente- og afdragsfrit ”familielån”. Når der herefter næste gang er mulighed for at give en afgiftsfri gave, kan forældrene vælge at forære børnene denne afgiftsfri gave som afdrag på gælden. Fortsætter gavmildheden vil gælden indenfor en årrække være indfriet. På denne måde skal børn eller børnebørn ikke have penge op af lommen og, du sikre dem samtidig besparelse på betaling af gaveafgift/arveafgift.

Hvis der er mere end et barn, der skal overtage ejendommen, kan det være en god idé at udarbejde en samejeoverenskomst, som fastsætter reglerne for eksempelvis fordeling af brugsretten, og hvad der skal ske, såfremt en af parterne ønsker at sælger sin andel.